Skip to content

Här kommer Sveriges första rullande smådjursklinik

Veterinärerna Liselotte och Mark Collins har startat Sveriges första mobila smådjursklinik på Österlen i Skåne. Med Bollerup som bas kör de i sin specialinredda husbil hem till sina patienter och utför undersökningar och behandlingar.

Text & foto: Annika McClintock, Colourbox, HJ Arkiv.

Som matte till en hund som ogillar djursjukhus känns det som en dröm att doktorn kan komma hem och vaccinera, ta bort tandsten och göra småoperationer.
- Ja, det här innebär mycket mindre stress för både djuren och oss, säger Mark Collins på flytande svenska efter att ha bott här i trettio år.

Han kom från USA till Sverige för att studera och träffade Liselotte på veterinärhögskolan i Uppsala 1980.
- Många djur upplever det otroligt stressigt att sitta i ett väntrum med andra djur, instämmer Liselotte, som ursprungligen kommer från Stockholm.
- Till exempel kan det vara mycket jobbigt för katter om det finns hundar i samma rum. Hundar har ju ett utpräglat luktsinne och kan känna dofter flera dagar efter en utförd behandling och kan må dåligt av det, fortsätter hon.

Vi sitter i ett gammalt lusthus bredvid 1400-talsborgen Bollerup, som ligger mellan Ystad och Simrishamn. Idag rymmer Bollerup ett naturbruksgymnasium med cirka 250 elever som bor på skolans internat. Förutom omfattande djurhållning finns här också uppfödning och avel av hästar. Från lusthuset ser vi de vackra, gamla stallbyggnaderna, som ligger utspridda kring borgen
- Här finns en hästklinik, som vi kommer att samarbeta med. Liselotte och jag kommer också att ha en fast veterinärklinik här på Bollerup. Där kan vi utföra större operationer och de lokalerna håller just nu på att renoveras, berättar Mark.

Arbetade i USA
Några år efter det att Liselotte och Mark gått ut veterinärhögskolan 1985 flyttade de till USA och arbetade på en mobil smådjursklinik. De trivdes mycket bra med att arbeta på det sättet och i USA är det vanligt med veterinärkliniker på hjul.
- Vi bodde i New York State och arbetet var roligt, men när vi fick barn bestämde vi oss för att flytta tillbaka till Sverige, säger Liselotte.
Mark nickar instämmande:
- Ja, det fungerar inte så bra med barn i USA. Förskolor och sjukvård är bättre här i Sverige. I USA måste du ha dyra försäkringar för att få bra vård.

Då två av de tre barnen fått diabetes är de glada över sitt beslut att flytta tillbaka.

Väl hemma i Sverige hamnade familjen Collins i Jönköping, där de drev en egen veterinärklinik i 17 år. Mark arbetade också på Lantbruksstyrelsen i Jönköping och var under några års tid universitetsveterinär i Göteborg.
- I Jönköping hade vi fem personer anställda på vår veterinärklinik och vi arbetade otroligt mycket, säger Liselotte.
- Vi kände att det var dags att trappa ner och sedan tiden i USA har vi hela tiden haft drömmen om en mobil smådjursklinik.

Flyttade till Skåne
När ett barn flyttade till Ungern och ett till Frankrike för att studera, tyckte Liselotte och Mark att det var lämpligt att flytta närmare kontinenten.
- Vi har alltid tyckt om Skåne och vintrarna är mildare här, vilket passar för en veterinärklinik på hjul som inte tål för stark kyla, berättar Liselotte och skrattar när en liten mus försiktigt kikar fram mellan golvspringorna.

De kontaktade Bollerups naturbruksgymnasium, som har ett gott rykte när det gäller djurhållning, och frågade om det fanns intresse för en smådjursklinik.

Det fanns det, så paret Collins gjorde slag i saken och i våras flyttade de ner till en gård utanför Tomelilla. På internet letade de efter en husbil att inreda och hittade en lämplig i Kristinehamn.
- Det är mycket att tänka på när det gäller husbilens planlösning och vi har haft stor glädje av vår erfarenhet från USA, säger Mark.
- Bilen måste ha lagom storlek. Är den för stor kan det vara svårt att komma fram i små gator och gränder och är den för liten får vi inte plats med all utrustning.

Vi lämnar lusthuset och går över gräsmattan till husbilen, som har en fiffig logotyp, där de båda bokstäverna l i Bollerup är utformade som hästben.

Högutrustad klinik
I USA går det att köpa färdigutrustade husbilar, men Mark har själv fått bygga om deras husbil till en högutrustad smådjursklinik. Här finns bland annat EKG, ultraljud och en kirurgisk höj- och sänkbar brits.
- Vi tog bort soffan och satte in britsen här bakom sätena. Det var också viktigt att få tag på en kirurgisk brits, som går att sänka långt ner, så att den sitter stabilt när vi kör, berättar han och demonstrerar hur britsen går att sänka och höja.

Strömmen får de via en generator, som kopplas utifrån.
- Likaså fick vi tänka på att vasken är bakom oss och lätt att komma åt, när vi står vid britsen och arbetar, fortsätter Mark.
Liselotte visar att förarsätet går att vända helt om.
- Här kan matte eller husse sitta bekvämt när vi behandlar djuren, säger hon.
Skåpen är fullpackade med diverse utrustningar. Den kompakta ultraljudsapparaten imponerar med sitt nätta utförande.

Bara fördelar
Mark sätter på sig en pannlampa med starkt ljus och tar fram en splitter ny tandstensapparat med laser och berättar:
- Häromdagen skulle vi ta bort tandsten på en hund i Ystad, men vi kunde inte parkera vid deras bostad. Lätt och smidigt sövde vi hunden i hemmet och körde sen ner till småbåtshamnen, där vi tog bort tandstenen.

Över huvud taget ser de bara fördelar med att ha en mobil smådjursklinik.
- Vi ser djuren i deras hemmiljö, vilket är mycket positivt. Jag undersökte till exempel en orm, som hade sårskador och upptäckte att det berodde på att lampan i terrariet var för stark, säger Mark.
- Det hade jag ju inte upptäckt så snabbt om jag inte hade gjort hembesök.

Liselotte och Mark tycker också att körtiden mellan patienterna ger tid för reflektion och funderingar.
- Vår arbetssituation blir inte så stressig, tycker Liselotte.
- Det kan vara jobbigt att behandla ett djur samtidigt som man vet att väntrummet är fullt med patienter, som behöver komma till så snabbt som möjligt.

Gammal dröm
Kunderna är nöjda med att veterinären kommer hem, bland annat för att djuren är mycket lugnare i sin egen, trygga miljö.
- Ja, då behöver vi inte använda så höga doser med lugnande medel och djuren mår mycket bättre, säger Liselotte.
- Det innebär att djurägarna och vi också mår bättre, tillägger hon leende.

En matte var förvånad över att kostnaden för en vaccination i hemmet var den samma, 350 kronor, som hon betalat hos sin förre veterinär.

Många blir också imponerade av all utrustning som finns i husbilen. Mark visar en bärbar blodprovsapparat, som är den första i Norden.
- Med bara tre droppar blod får vi fram svaren på tre minuter, berättar han.
- Då får vi bland annat reda på djurets blodvärden, njurvärden och lungfunktion.

Nu är det dags för Liselotte och Mark att ta hand om sina patienter och de kör iväg i sin välutrustade husbil. Den gamla drömmen om en mobil smådjursklinik i Sverige är förverkligad.

Publicerad i Hemmets Journal 2/10 2008.