Skip to content

Matdoktorn, vad farao ska jag Àta?

Kostförvirringen Àr total. Nya rön och larm hela tiden. Ena dagen Àr fett nyttigt, andra inte. Vem och vad ska jag tro pÄ?
Din hjÀrna, hÀvdar socker- och fettforskaren Charlotte Erlandson-Albertsson.
- LÄt hjÀrnan bli nöjd sÄ mÄr kroppen bra. Och en smaskig dessert behöver inte alls vara fel, sÀger hon.

Av Annika McClintock
Foto INA, Helge Rubin

Du mĂ„r som du Ă€ter. Atkins, GI, stenĂ„lderskost och viktvĂ€ktardiet – det snurrar i huvudet av alla namn pĂ„ dieter. Vad Ă€r egentligen bra för oss kvinnor över 50 att Ă€ta? Och vad ska vi undvika?

Charlotte Erlanson-Albertsson Àr professor i medicinsk kemi vid Lunds universitet och forskar bland annat om hur kosten pÄverkar oss.
- Det viktiga Àr att Àta mÄngsidigt. DÀrför Àr det inte bra att hÄlla sig till de hÀr dieterna, som riktar in sig pÄ specifika saker, sÀger hon.
Professorn anser att Atkinsdieten kan ge för mycket fett. StenÄlderskosten Àr ju frÄn stenÄldern och innehÄller varken bröd eller mjölk, sÄ den ligger lÄngt frÄn det vi nu Àr vana vid, resonerar hon och pÄpekar att stenÄldersmÀnniskor inte blev mer Àn 30 Är gamla.
- ViktvÀktardieten Àr nog den vettigaste, för dÀr rÀknar man poÀng pÄ det man ska vara försiktig med.

Charlotte tycker frÄgan om de olika dieterna Àr mycket viktig, eftersom de Àr manskoster.
- BÄde stenÄlderskosten och Atkinsdieten innehÄller stora mÀngder protein, som inte passar kvinnor. Det bildas helt enkelt för mycket kvÀve. Och för mycket protein kan ge kvinnor trötthet, dÄlig hy och andra problem.

Vad ska jag dÄ som kvinna Àta?
- Kolhydraterna ska vara i centrum. Jag menar att man ska börja morgonen med mycket kolhydrater, för det Ă€r det förrĂ„det vi har minst av och det behövs fyllas pĂ„. Ät gryn, till exempel havregrynsgröt, som Ă€r sĂ„ gott. Frukt Ă€r bra att Ă€ta pĂ„ morgonen, exempelvis Ă€pple, banan eller citrusfrukter. BlĂ„bĂ€r Ă€r ocksĂ„ nyttigt och Ă€r bra mot Alzheimers sjukdom. VĂ€lj frukt i olika fĂ€rger och gör gĂ€rna en fruktkompott. Men undvik juice för det innehĂ„ller för mycket socker. FĂ€rskpressad juice gĂ„r naturligtvis bra, men inte den som Ă€r sötad. Socker i dryck Ă€r lömskt för det Ă€r svĂ„rt att rĂ€kna hur mĂ„nga kalorier man fĂ„r i sig. Socker omvandlas till fett och sĂ„ bildas det fettvalkar hĂ€r och var. Drick te eller kaffe, kanske med lite mjölk i. SjĂ€lv anvĂ€nder jag solhavre till flingor och gröt, för det Ă€r bĂ€ttre fetter i den, men osötad sojamjölk gĂ„r ocksĂ„ bra.

SÄ kommer vi till det hÀr med bröd. Jag har börjat baka mitt eget bröd, för det bröd vi köper innehÄller alldeles för mycket socker. TyvÀrr mÄste man Äka utomlands för att köpa bra bröd. I lÀnder som Danmark, Tyskland, Italien och Frankrike Àr det jÀttelÀtt att hitta gott, sockerfritt bröd.

Vad Àr vettigt att Àta under resten av dagen?
- Ät frukt till mellanmĂ„l. Om du yrkesarbetar kan det vara svĂ„rt att Ă€ta lagad mat till lunch och sen fĂ„ tid att smĂ€lta maten. En halv timme efter du har Ă€tit ”dippar” du och blir trött. SjĂ€lv Ă€ter jag ofta frukt och en ostmacka till lunch. Ibland gĂ„r jag och gympar pĂ„ lunchen innan jag Ă€ter.

- PÄ kvÀllen tycker jag att vi ska Àta som fransmÀnnen gör: nÀmligen sallad, varmrÀtt och dessert. Det Àr viktigt med en komplett mÄltid och sÄ hÀr Àter jag sjÀlv varje dag. I salladen har jag gÀrna kikÀrter och linser. Som huvudrÀtt blir det fisk 1-2 gÄnger i veckan och soppa nÄgon gÄng. Kött Àter vi inte sÄ mycket. I sÄ fall blir det kyckling. RÀkor och andra skaldjur tycker jag ocksÄ Àr bra mat. Desserten sÀtter punkt pÄ mÄltiden och eftersom man Àter den efter huvudmÄlet orkar man inte Àta sÄ mycket. Ibland har vi en bit ost och sockerfritt kex, ibland en liten bit 70-procentig choklad, som Àr sÄ smakrik att man inte kan Àta mer Àn nÄgra bitar.
- Till helgen kan det bli Àppelpaj gjord med muscovadosocker och vaniljsÄs. Desserten sÀtter punkt för middagen och stillar sockersuget man fÄr efter mÄltiden och dÄ smÄÀter man inte hela kvÀllen. Dessutom Àr det bra att dra ut pÄ mÄltiden, för det tar 30 minuter innan hjÀrnan kÀnner av mÀttnadssignalen. Att Àta kvÀllsmat vid 18-19 tiden, som vi gör i Sverige Àr bra för matsmÀltningen. Drick gÀrna vatten till maten, vilket ocksÄ underlÀttar matsmÀltningen.

Vad ska vi undvika att Àta?
- Snabbmat och fÀrdiglagat, för att det Àr preparerat och ofta nÀringsfattigt. Kaloririka drycker och drickyoghurt Àr inte heller bra, för hjÀrnan förstÄr inte att nÄgot som Àr flytande innehÄller kalorier. Det ska vara fast föda för att hjÀrnan ska förstÄ att kroppen tar upp kalorier.
”Light-produkter” med konstgjorda sötningsmedel ska ocksĂ„ undvikas, för att de Ă€r onyttiga och kan till och med skapa hunger.
Var ocksÄ försiktig med hÀrdade fetter, som finns till exempel i bredbart margarin. DÄ Àr det bÀttre att ta en liten klick vanligt smör.

Det kommer stĂ€ndigt nya larmrapporter om fett. Är det farligt med för lite fett?
- Det Ă€r i princip bara anorektiker som inte fĂ„r i sig tillrĂ€ckligt med fett. Äter du en normal kost Ă€r det inga problem. Vi mĂ„ste ha i oss en viss mĂ€ngd av de essentiella fetterna, som till exempel rapsolja och fiskfett.

Är det farligt med för mycket fett?
- För bara nÄgra veckor sedan kom vi med en rapport, dÀr vi visade i djurförsök att minnescellerna inte mÄr bra av för stora mÀngder fett. DÀrför Àr jag tveksam till Atkinsdieten, som innehÄller mycket fett. Jag tror att det i framtiden kommer att göras mÄnga studier kring denna frÄga. Hittills har vi varit alldeles för kroppsfixerade och inte tÀnkt pÄ hur hjÀrnan mÄr. I vÄra studier visade sig hanrÄttorna vara mer kÀnsliga för fett, och jag tror ocksÄ att vi i framtida forskning kommer att se stora skillnader mellan mÀn och kvinnor.

Kan kvinnor över 50 gÄ ner i vikt?
- Absolut, men det Ă€r svĂ„rare pĂ„ grund av sjunkande östrogenhalt. Östrogen höjer ju Ă€mnesomsĂ€ttningen och dĂ€rför kan man inte Ă€ta lika mycket efter 50 utan att gĂ„ upp i vikt.
- I stÀllet fÄr man röra sig mer. Det behöver inte vara nÄgot mÀrkvÀrdigt. SjÀlv gÄr jag pÄ motionsgymnastik 2-3 gÄnger i veckan och promenerar en halv timme varje dag. Att vara utomhus i friska luften tror jag Àr viktigt för hÀlsan. Ska du gÄ ner i vikt sÄ gör det lÄngsamt, för dÄ hÄller det i lÀngden. Jag rekommenderar dock ingen att ta östrogen, för det Àr en tillvÀxtfaktor. Motionera mera i stÀllet.

Kan olika dieter ge upphov till sjukdomar, exempelvis depression?
- Mat ska vara gott, för det aktiverar belöningssystemet. Inget ska totalförbjudas. Att gÄ pÄ diet kan skapa stark stress, som i sin tur kan ge upphov till sjukdomar.
- Mat Ă€r en otroligt stark belöningssignal. MĂ€nniskor som gĂ„r pĂ„ diet kan mĂ„ dĂ„ligt för att de inte fĂ„r de hĂ€r belöningarna, som Ă€r sĂ„ viktiga. Det Ă€r bra att lĂ€ngta efter det goda, sĂ„ dĂ€rför Ă€r det sunt att Ă€ta vettigt i veckan och belöna sig sjĂ€lv med nĂ„got extra gott till helgen. Lördagsgodis Ă€r bra av just den hĂ€r anledningen. Det har visat sig att lyckliga mĂ€nniskor Ă€r mer spontana och rör sig mer och Ă€r inte sĂ„ tjocka. Är du deprimerad kanske du inte rör dig sĂ„ mycket, och dĂ„ Ă€r det lĂ€tt att gĂ„ upp i vikt.
- Jag tror att forskningen i framtiden kommer att fokusera mer pÄ hjÀrnan Àn pÄ kroppen, som vi hittills har gjort. LÄt hjÀrnan bli nöjd, sÄ mÄr kroppen bra!

Professorns rÄd
Ät det hĂ€r:
MĂ„ngsidig kost
Kompletta mÄltider
Gryn
Frukt
Grönsaker
Fisk 1-2 gÄnger i veckan
Kyckling
Rapsolja
Mörk 70-procentig choklad

Undvik detta:
Kaffebröd, som Àr en riktig kvinnofÀlla
Mjölkchoklad
Sötade drycker
”Light-produkter”
HĂ€rdade fetter

Publicerad i M-magasin nr 3 2006.