Skip to content

Jag trodde inte pĂ„ akupunktur – nu slipper jag alla mediciner!

Ända sen barndomen har Emily haft svĂ„r pollenellergi. Hon har inte kunnat vara ute i en park pĂ„ vĂ„ren, inte kunnat sova med öppet fönster under varma sommarnĂ€tter, inte kunnat hĂ€lsa pĂ„ nĂ„gon som har husdjur. Men nu kan hon det! För tvĂ„ Ă„r sen började Emily behandlingar med akupunktur och idag Ă€r hon helt besvĂ€rsfri frĂ„n sin pollenallergi.

Text: Annika McClintock
Foto: Gugge Zelander

Emily kommer gÄende över grÀsmattan och hennes blonda hÄr blÄser i vinden. Hon ser frisk och glad ut. Framför allt Àr Emily glad för att hon kan vara ute och njuta av naturen utan att bli sjuk.
– Ja, det kĂ€nns helt fantastiskt, sĂ€ger hon.
– TĂ€nk att kunna sitta ute i en park, kunna sova med öppet fönster och mĂ„ bra.

SÄ lÀnge Emily kan minnas har hon haft allergi.
– Jag har varit allergisk mot Ă€pplen, pĂ€ron, plommon, jordgubbar och nötter sen jag var liten. Men allra vĂ€rst har min pollenallergi varit, berĂ€ttar hon och en liten rynka kommer fram mellan ögonen.

Emily kĂ€nde av Ă€ven mycket lĂ„ga halter av pollen. Ögonen svullnade och kliade, nĂ€san rann och halsen svullnade upp och kliade.
– Det var hemskt, fortsĂ€tter hon.
– Hela livet pĂ„verkades och jag kunde inte vara ute fritt nĂ€r det var vĂ„r och sommar. Varje vinter lĂ€ngtade jag efter vĂ€rmen, men sen visste jag ju hur det skulle bli. Jag brukade följa pollenprognosen pĂ„ text-TV och var det höga halter fick jag stanna inomhus eller Ă„ka till havet, dĂ€r det inte finns nĂ„gon vĂ€xtlighet.

Flera biverkningar
Emily gick hos en allergispecialist i hemstaden Malmö och han ordinerade olika slags mediciner. Bland annat fick hon inhaleringsmediciner och Clarityn, som Àr en allergitablett.
– TyvĂ€rr hjĂ€lpte inte alltid medicinen och dessutom fick jag biverkningar. Jag fick humörsvĂ€ngningar och blev vĂ€ldigt trött, minns Emily, som alltid gick och snöt sig.
– VĂ€rst var det nĂ€r jag blev förkyld samtidigt som jag hade pollenallergi. Det var fruktansvĂ€rt, fortsĂ€tter hon.

Emily har alltid varit intresserad av sport. Eftersom det var svÄrt att utöva nÄgon sport utomhus pÄ grund av allergin, började Emily spela bordtennis i 7-ÄrsÄldern. Hon har lyckats mycket bra i sin sport och gymnasiet gick Emily pÄ riksidrottsgymnasiet i Köping. Under sista terminen dÀr följde Emily med en kurskamrat hem för att fira Valborg. I nÀrheten fanns det björkar och Emily blev jÀttesjuk av pollenallergi och fick ligga inomhus i flera dagar.
– Mamma hade hört en man berĂ€tta att han hade blivit frisk av akupunktur. Jag var sĂ„ trött pĂ„ det hela och bestĂ€mde mig för att prova, sĂ€ger Emily.
– Det kunde ju bara inte bli vĂ€rre, tĂ€nkte jag.

Emilys mamma tog tag i det hela och bokade tid hos akupunktör Jörgen Nilsson i Malmö.
– Jag trodde inte att det skulle fungera, för medicinen hjĂ€lpte inte, men jag tog en chans och gick till Jörgen nĂ€r jag var hemma pĂ„ besök i Malmö i maj mĂ„nad, berĂ€ttar Emily, som hann fĂ„ 2-3 behandlingar innan hon skulle ta studenten i juni mĂ„nad det Ă„ret.

Torra ögon
Emily hade förestÀllt sig sin student med rinnande ögonen och sminket kletande lÀngs med kinderna, men hon svarade snabbt pÄ akupunkturbehandlingarna och kunde ta studenten med torra, fina ögon.
– Jag var förbluffad över att det skulle gĂ„ sĂ„ snabbt att mĂ€rka en förbĂ€ttring, sĂ€ger Emily med ett stort leende.
– Speciellt nĂ€r jag inte hade trott pĂ„ det.

NÀr hon flyttade tillbaka till Malmö fick Emily ytterligare ett tiotal behandlingar.
Jörgen sÀtter de tunna nÄlarna i armvecket, pÄ hÀnderna, öronen, magen, smalbenen och fötterna.
– Det gör inte ont, men det kan klia lite pĂ„ hĂ€nder och fötter. NĂ„larna Ă€r sĂ„ tunna och kĂ€nns knappt. Det Ă€r mycket vĂ€rre att ta blodprov, tycker Emily.
– Jag kan bli lite trött efter behandlingen, men det gĂ„r snabbt över.

Emily blev bara bÀttre och bÀttre och kunde snart sluta med alla mediciner.
– Det kĂ€nns underbart! Det finns inga biverkningar med akupunktur och jag mĂ„r jĂ€ttebra. Nu kan jag vara ute och löptrĂ€na i parkerna utan att medicinera, sĂ€ger Emily och skrattar.

Hon fyller snart 22 Är och lÀser till fastighetsmÀklare pÄ Malmö Högskola. För en tid sen var Emily hemma hos en kurskamart och pluggade.
– Vi satt och lĂ€ste i över sex timmar och dĂ„ först började jag kĂ€nna jag mig lite snuvig och frĂ„gade min kompis om de hade husdjur. Jo, tre katter, blev svaret. Och jag som förr inte kunde gĂ„ in i ett hus dĂ€r det fanns katter!

PÄ elitnivÄ
Eftersom Emily spelar bordtennis pÄ elitnivÄ Àr hÀlsan viktig.
– Det Ă€r sĂ„ skönt att slippa vara trött hela tiden, sĂ€ger hon.

Nu spelar Emily för en dansk klubb, BTK Vedbaek, som ligger mellan Köpenhamn och Helsingör.
– VĂ„r lagledare Elisabeth Ildal Ă€r en av fĂ„ som satsar pĂ„ att utveckla dampingisen. Det har gjort att vi bland annat vann elitserien förra Ă„ret och leder den i Ă„r. Hoppas vi kommer att vinna i Ă„r ocksĂ„.

Emily fortsÀtter nu med akupunktur, men med lÀngre mellanrum mellan behandlingarna.
– Det kĂ€nns tryggt att gĂ„ till en akupunktör, som har en sĂ„dan lĂ„ng utbildning, tycker hon.
– Även matallergin har blivit bĂ€ttre. Min pojkvĂ€n och mina kompisar Ă€r öppna och intresserade av behandlingen.

Emilys förÀldrar Àr naturligtvis glada för att hon blivit sÄ bra.
– Pappa har ocksĂ„ allergi. Han kanske blir nĂ€sta som provar pĂ„ akupunktur, sĂ€ger hon med glimten i ögat.


NÄlarna stÀrker eller dÀmpar kroppens organ

Jörgen Nilsson Àr akupunktör pÄ Acumakliniken i Malmö inom TCM, vilket stÄr för Traditional Chinese Medicine, Traditionell Kinesisk Medicin. Han har gÄtt en 3-Ärig utbildning vid Nei Jing-akademin i Enköping. DÀr ingick en mÄnads praktik i Kina vid tvÄ olika sjukhus med kinesiska lÀkare som handledare.

Vad Àr akupunktur?
Det Àr en behandling med nÄlar, som sÀtts pÄ vissa speciella punkter pÄ kroppen. Dessa akupunkturpunkter pÄverkar kroppens meridianer, som Àr banor kopplade till olika organ. Varje organ har sin meridian. Genom att nÄlarna sÀtts pÄ exakt rÀtt punkt pÄverkas specifika organ i kroppen genom att stÀrka eller dÀmpa organen. Akupunktur hÀrstammar frÄn Kina, dÀr det för cirka 5 000 Är sedan blev ett medicinskt behandlingssÀtt. PÄ sjukhusen i Kina behandlas de flesta sjukdomstillstÄnd med akupunktur.

Hur gÄr behandlingen till?
NÀr du besöker mig första gÄngen sÀtter vi oss ner en stund och pratar om hur du mÄr och vad orsaken till dina symtom kan vara. Jag stÀller mÄnga frÄgor och svaren ingÄr i underlaget för min diagnos. Varje patient fÄr en individuell diagnos och utifrÄn den vÀljer jag behandling. Det betyder att personer med liknande besvÀr kan fÄ olika behandling. NÀr frÄgorna Àr avklarade kÀnner jag pÄ pulsen och tittar pÄ tungan för att ytterligare fÄ information om hur din kropp mÄr. Tungan kan till exempel vara blek, ha belÀggning och sprickor. DÀrefter lÀgger jag upp en behandlingsplan för att sen pÄbörja behandlingen. DÄ lÀgger sig patienten pÄ britsen och jag sÀtter nÄlar pÄ punkter kopplade till de organ som behöver stÀrkas. Första gÄngen tar jag det vÀldigt försiktigt för att utvÀrdera hur patienten reagerar pÄ behandlingen. SjÀlva behandlingstiden Àr 20-40 minuter beroende vad som behandlas. Om det Àr nÄgot akut, som till exempel buksmÀrtor, ber jag patienten kontakta sjukvÄrden direkt för undersökning innan jag börjar behandla.

Gör det ont att fÄ akupunktur?
Med rÀtt teknik Àr behandlingen inte smÀrtsam. Jag anvÀnder mycket tunna, sterila engÄngsnÄlar av hög kvalité. Oftast blir patienterna positivt överraskade över att det inte gör ont. Det har gÄtt bra till och med för den mest nÄlrÀdde patient. Vissa reagerar med trötthet och jag rekommenderar patienterna att ta det lugnt den dagen och inte trÀna eller dricka alkohol.

Hur mÄnga behandlingar mÄste patienten fÄ?
Det normala Àr 10-15 gÄnger, men det varierar beroende pÄ individ, sjukdom och Älder. Ju lÀngre du har haft nÄgot besvÀr desto fler behandlingar behövs. Barn reagerar vanligtvis snabbt och behöver inte fÄ sÄ mÄnga behandlingar.

Kan alla patienter fÄ akupuntur?
Enligt svensk lag fÄr inte barn under 8 Är behandlas med akupunktur, men det finns ingen övre grÀns. De flesta av mina patienter Àr mellan 18 och 60 Är gamla.

Vilka sjukdomar kan behandlas med akupunktur?
Cancer, diabetes, epilepsi och smittsamma infektionssjukdomar fÄr inte behandlas med akupunktur, men annars finns det ingen begrÀnsning. Jag försöker hitta orsaken till patientens besvÀr och har ofta bra resultat med kroniska sjukdomar, som till exempel allergi. Jag har haft mÄnga patienter med pollenallergi. DÄ Àr det bÀst att inleda behandlingen före pollensÀsongen, i januari eller februari. Vanligtvis behövs 10-15 behandlingar, men det beror pÄ hur lÀnge man haft besvÀren. Ibland rÀcker det med att behandla en sÀsong och sen följa upp med nÄgra enstaka behandlingar följande sÀsong, ibland kan det behövas full behandling i tvÄ sÀsonger. Det Àr individuellt och dÀrför Àr det viktigt att ta hÀnsyn till helheten: mental och fysisk hÀlsa, arv, miljö. MÄnga sjukdomar kan behandlas bort helt med akupunktur, men om sjukdomen inte försvinner helt sÄ kan symtomen oftast minska.

Finns det nÄgra biverkningar med akupunktur?
Nej, i sÄ fall brukar det vara positiva sÄdana, pÄ det sÀtt att andra symtom ocksÄ försvinner.

Vilka besvÀr Àr vanligast bland patienterna?
Idag söker mĂ„nga, bĂ„de mĂ€n och kvinnor, för stressrelaterade sjukdomar. Jag upplever det som om kraven i vĂ„rt samhĂ€lle har ökat och mĂ„nga arbetar mycket för att kunna köpa materiella ting, som i sin tur mĂ„ste underhĂ„llas. Om du arbetar heltid, har familj och mĂ„nga ”mĂ„sten” att ta hand om kan stressen bli för stor.  Stressen kan byggas upp och skapa sjukdomar pĂ„ sikt. Det Ă€r vanligt att mĂ€nniskor glömmer bort sig sjĂ€lva och bara ser till andras behov. DĂ€rför kan det vara viktigt att gĂ„ utanför sig sjĂ€lv och se pĂ„ sitt eget liv. NĂ„got som Ă€r stĂ€rkande och avkopplande Ă€r promenader i naturen. Det Ă€r ocksĂ„ viktigt att skapa egen tid och syssla med nĂ„got som Ă€r avkopplande.

För mer information:
www.acumakliniken.se

Artikeln publicerad i Hemmets Journal 19/3 2008.